Tuesday, 17 September 2013

Usno Baru Adalah Ancaman Kepada Umno Sabah - Salleh Said

Usno (Baru) Adalah Ancaman Kepada Umno Sabah

KOTA KINABALU: Kemunculan parti baru berdaftar yang berpusat di Sabah, United Sabah National Organisation (Baru ), adalah merupakan ancaman kepada populariti Umno Sabah sehingga mengundang penafian oleh pemimpin-pemimpin parti berkenaan. Mungkin bahangnya telah terasa, pemimpin yang paling gundah ialah mereka yang suatu masa dulu pernah memegang jawatan di pucuk pimpinan Usno.

Timbalan Pengerusi egeri Jawatankuasa Perhubungan Umno Datuk Seri Salleh Said Keruak menegaskan bahawa  parti baru yang dibentuk oleh pemimpin tempatan yang cuba untuk memulihkan parti asal Pertubuhan Kebangsaan Sabah ( Usno) semangat di kalangan ramai rakyat Sabah  tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan Usno asal.

Beliau berkata perjuangan asal Usno, yang diasaskan oleh Allahyarham Tun Datu Mustapha Datu Harun pada tahun 1961, sedang diburu oleh pihak-pihak tertentu yang berminat selepas pembubaran Usno asal, untuk memberi laluan kepada Umno pada tahun 1990.

"Kami tidak bimbang mengenai atau bimbang pendaftaran Pertubuhan Kebangsaan Sabah ( Baru) .

"Umno Sabah mendapat sokongan yang kukuh dan dari penduduk SAbah dan memenangi hampir semua kerusi negeri diperuntukkan (untuk Umno ), kecuali Klias, dalam pilihan raya umum baru-baru ini ," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Parti-parti yang baru dari Sabah termasuklah, Parti Gagasan Bersama Rakyat Sabah ( Parti Bersama ), Parti Sejahtera Angkatan Perpaduan Sabah ( Sapu ), Parti Kebangsaan Sabah ( PKS ), Pertubuhan Perpaduan Rakyat Kebangsaan Sabah ( Perpaduan ), Parti Kebenaran Sabah ( Kebenaran ), Parti Bersatu Bugis Sabah, Parti Ekonomi Rakyat Sabah ( Media) , Parti Pembangunan Warisan Sabah, Parti Cinta Sabah ( PCS) dan Parti Peace Sabah ( Parti SPP).

Beliau juga berkata Sabah telah matang politik dan tidak mudah ditipu oleh propaganda pembangkang.

Usno akan  terus maju!

No comments:

Post a Comment